Een reeks grotere beursgenoteerde bedrijven kwam donderdag naar buiten met de jaarcijfers. Daar zaten onder meer betalingsdienstverlener Adyen, voedingssupplementenbedrijf Dsm-firmenich, bouwer BAM en ingenieursbureau Arcadis bij.

Ook soep-en zeepconcern Unilever kwam met de jaarcijfers naar buiten. Daarbij meldde Unilever dat de ijsdivisie als apart bedrijf naar de beurs wordt gebracht, onder meer in Amsterdam.

Unilever kwam donderdag ook met zijn jaarcijfers. In 2024 heeft het bedrijf zijn omzet met een kleine 2 procent kunnen opkrikken tot 60,8 miljard euro. Daarbij profiteerde Unilever niet alleen van prijsverhogingen, maar er werden ook meer producten van de hand gedaan.

Onder meer de merken Dove en Vaseline deden het goed. Bij de ijstak groeiden de verkopen met 4,5 procent tot 8,3 miljard euro. Wel ging er ruim een tiende minder winst in de boeken. Concernbreed kwam die uit op 6,4 miljard euro. Beleggers reageerden negatief op de cijfers en zetten het aandeel Unilever donderdag ruim 5 procent lager.

Adyen ziet omzet met ruim 20% stijgen, Dsm-firmenich paait beleggers met inkoop aandelen

Betalingsverwerker Adyen is vorig jaar opnieuw hard gegroeid. Het Amsterdamse bedrijf, dat transacties verwerkt voor bedrijven als Facebook-moederbedrijf Meta, Uber, H&M, eBay en Microsoft, profiteerde er vooral van dat het meer werk kon doen voor bedrijven waarmee al zaken werden gedaan.

Adyen fungeert bij betalingen online of aan de kassa als schakel tussen verkopers en banken. Vorig jaar handelde het fintechbedrijf transacties af met een totale waarde van bijna 1.286 miljard euro, een derde meer dan een jaar eerder. De eigen omzet steeg minder hard. Met een kleine 2 miljard euro lagen de opbrengsten 23 procent hoger dan in 2023.

"Opnieuw was het uitbreiden van onze relaties met bestaande klanten een belangrijke aanjager van onze groei, wat de enorme kansen die er nog liggen benadrukt", verklaart financieel directeur Ethan Tandowsky.

Adyen zei eerder erop te rekenen zijn winstmarge komende jaren nog te kunnen opkrikken. De winst, gecorrigeerd voor onder meer rente en belastingen, ging vorig jaar met 34 procent omhoog naar dik 992 miljoen euro.

Het aandeel Adyen schoot met ruim 13 procent omhoog op de beurs.

Dsm-firmenich gaat voor €1 miljard eigen aandelen inkopen

 Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich heeft afgelopen jaar meer winst geboekt en rekent op een verdere winstgroei in 2025. Volgens topman Dimitri de Vreeze kijkt het bedrijf met vertrouwen naar dit jaar door goede ontwikkelingen in zijn eindmarkten, kostenbesparingen en de strategische herziening.

Ook gaat het fusiebedrijf voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen om aandeelhouders te belonen.

Dsm-firmenich boekte in 2024 een omzet van 12,8 miljard euro, tegen 12,3 miljard euro een jaar eerder. Op eigen kracht, dus zonder overnames, groeide de omzet met 6 procent.

De aangepaste winst, gecorrigeerd voor onder meer belastingen en afschrijvingen, steeg met 19 procent tot ruim 2,1 miljard euro. Het concern had in oktober al de winstverwachting voor 2024 verhoogd van 2 miljard naar 2,1 miljard euro. Voor dit jaar wordt gerekend op een winst van minstens 2,4 miljard euro.

Het aandeel Dsm-firmenich won donderdag bijna 4 procent.

BAM ziet winst halveren door forse afboeking

 Bouwconcern BAM denkt dat de onzekerheid over de Nederlandse stikstofsituatie en de politieke onrust aanhoudt, stelde topman Ruud Joosten in een toelichting op de jaarcijfers. Desondanks verwacht het grootste bouwbedrijf van Nederland dat de vraag in alle markten van het bedrijf "op peil blijft".

"We zien aantrekkelijke marktkansen gedreven door de vraag naar decarbonisatie, infrastructuur en duurzame en betaalbare huisvesting, gebieden waar we hebben bewezen toonaangevend te zijn", aldus Joosten. Decarbonisatie is het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en materialen.

De omzet van de bouwer steeg vorig jaar met 3 procent naar 6,5 miljard euro. Het nettoresultaat werd ruim gehalveerd tot 82,2 miljoen euro. Dat kwam vooral door een grote afboeking bij de verkoop van zijn belang in een infrastructuurinvesteerder. Het orderboek staat op 13 miljard euro.

Het aandeel BAM steeg donderdag met ruim 3 procent.

Arcadis profiteert van projecten rond klimaatverandering

Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft het afgelopen jaar de winst flink opgevoerd, mede dankzij projecten die te maken hebben met klimaatverandering. Het nettoresultaat viel in 2024 ruim de helft hoger uit dan een jaar eerder, maar topman Alan Brookes spreekt ook van toegenomen "geopolitieke onzekerheid". Die is het gevolg van een aantal verkiezingen vorig jaar, zoals de door klimaatsceptische Donald Trump gewonnen presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Die drukken op de "uitgavenpatronen op de korte termijn".

In een toelichting op de jaarcijfers zegt Brookes dat er nog genoeg commerciële mogelijkheden zijn voor langetermijnprojecten van Arcadis, dat bijvoorbeeld helpt bij aanpassingen aan klimaatverandering en verduurzaming. De divisie die zich hier hoofdzakelijk mee bezighoudt, haalde in het slotkwartaal van vorig jaar veel opdrachten binnen. Dat was te danken aan opdrachten die te maken hebben met de energietransitie en het opruimen van PFAS.

Het droeg bij aan een record aan opdrachten die nog uitgevoerd moeten worden. De omzet steeg vorig jaar 3 procent tot bijna 3,9 miljard euro. Daarop boekte het bedrijf een 52 procent hogere nettowinst van 243 miljoen euro.

In de Verenigde Staten ondertekende Trump onder andere een decreet dat miljarden dollars aan financiering voor klimaatprojecten bevroor. Het zorgt voor onzekerheid rond dit soort projecten en vertragingen, meldden Amerikaanse media.

Ondanks deze ontwikkelingen op de voor Arcadis belangrijke markt, blijft het vertrouwen in het halen van de doelstellingen voor de komende jaren. Zo wil het van oorsprong Nederlandse bedrijf tot en met 2026 tot 5 procent blijven groeien en de winstmarge verhogen.

Beleggers zetten het aandeel Arcadis donderdag ruim 4 procent lager.

LEES OOK: Beleggers moeten rekening houden met 3 zwakke maanden op de beurs, volgens topstrateeg van Morgan Stanley